Fibromyalgie Massage

De meeste mensen met fibromyalgie hebben last van pijn en stijfheid in gewrichten of spieren en vermoeidheid. Daardoor is bewegen vaak moeilijk en dat kan beperkingen geven in het dagelijks leven. Reuma is grillig. Klachten kunnen een tijdje weg zijn en ineens weer de kop opsteken.

Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren.
Het is vooral bekend als reuma in de weke delen en het komt voor bij ongeveer 2 op de 100 volwassenen, voornamelijk bij vrouwen tussen de 20 en 60 jaar.

Het is een tot nu toe onverklaarbare chronisch pijnsyndroom, gekenmerkt door een veranderende pijnverwerking; gevoelsprikkels worden vertaald naar pijnprikkels en die kunnen versterkt doorgegeven worden door overgevoeligheid. 
Zo ontstaat lichte tot extreme pijn in spieren, pezen en aanhechtingen en spierstijfheid in het hele lichaam, hoofdpijn, slecht slapen, zodoende niet kunnen herstellen, daardoor chronische vermoeidheid en wisselende stemming. Kortom, een vicieuze cirkel.

Het meest typerende bij fibromyalgie zijn de pijnpunten of tenderpoints, waarbij 11 van de 19 punten pijnlijk moeten zijn. De tenderpoints zijn gelokaliseerd op de nek, schouders, lendenstreek, heupen, voeten, knieën, borst, aangezicht, enkels en armen. En sinds kort is er de 19e: net boven de navel.

 

Wat is  fibromyalgie massage en wat zijn de positieve effecten?

Het is gebleken en ook veelvuldig vermeld op de diverse fibromyalgie fora dat specifieke massage 1 van de gunstigste behandelingen is bij deze aandoening, want dat heeft direct effect op de spieren! Zodoende wordt het dagelijkse leven veel aangenamer……..

De meeste pijn is vaak in de nacht, waardoor men zeer slecht tot nauwelijks slaapt en zodoende komt men niet tot rust en is er geen lichamelijk herstel. Het is dus belangrijk om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Meerdere massages in een bepaalde tijdsperiode kan veel verlichting geven door pijnklachten te verminderen en de slaap te bevorderen, waarbij het doel is:

  • Lichaam en geest tot rust te brengen
  • Stress en pijn in het lichaam verminderen
  • Verbetering van de gewrichtsbeweeglijkheid
  • Verlichting van spierkrampen
  • Meer zuurstof in de spieren te krijgen, waardoor minder verzuring optreed
  • De slaap bevorderen
  • Vrijgeven van de natuurlijke pijnstiller – endorfine

Omdat ieder persoon de aandoening anders ervaart en een andere symptoom- en pijnscore heeft, tezamen uw fibromyalgie-score, wordt daarop een behandelplan gemaakt van meerdere fibromyalgie massages in een bepaalde tijdsperiode. Zodoende treedt een opstapelend versterkend effect op en worden de diverse massagetechnieken specifiek afgestemd op u. Daardoor verschilt een massagefrequentie en massagetijdsduur per persoon. Door de massage wordt er Endorfine en Serotonine aangemaakt. Endorfine vermindert je pijn en Serotonine geeft je een blij gevoel. Je lichaam gaat zich ontspannen wat ten goede komt van je ademhaling, krachtgevoel, vermoeidheid, slapeloosheid en niet te vergeten je stemming, want pijn kan je hele dag bepalen, terwijl je zoveel leuke andere dingen zou willen doen.

Naast de fibromyalgie massage is het ook mogelijk om samen te kijken naar wat voeding voor u kan doen. Doormiddel van het bijhouden van een eet/beweeg/pijn dagboek kan daar een advies voor gegeven worden.